Geen objecten gevonden

In het tweede kwartaal van 2022 zijn we gestart met onderhoudswerkzaamheden in de Leeuwarder Hollanderwijk. Deze wijk ligt direct achter het centraal station en is een van de mooiste authentieke wijken van de stad. Het is een beschermd stadsgezicht en sinds 2002 een Rijksmonument. De wijk is ontworpen door de Friese architect Willem Cornelis de Groot en opgeleverd vanaf 1917. In mei 2022 zijn we gestart met onderhoudswerkzaamheden aan 177 woningen in deze wijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd door onze ketenpartner Lont.

Toen en nu

De Hollanderwijk ontstond door een samenwerking van Gemeente Leeuwarden en de Vereeniging voor Volkshuisvesting. Een van de rechtsvoorgangers van Elkien. Arbeiders leefden begin twintigste eeuw vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

De Hollanderhof die deel uitmaakt van de Hollanderwijk bestond uit 101 kleine woningen met een woonkamer / keuken en twee of drie slaapkamers met bedsteden. De huizen hadden geen stromend water en tot in de jaren 60 van de vorige eeuw hadden de bewoners zelfs geen wc.

Hoewel de woningen van binnen zijn aangepast, is het straatbeeld in al die jaren nagenoeg gelijk gebleven. Vanaf 2022 staan er onderhoudswerkzaamheden op de planning. Omdat het om 177 woningen gaat, duurt het project in totaal wel 3 jaar. En als alle werkzaamheden straks zijn afgerond, is deze wijk met een rijke historie weer helemaal klaar voor de toekomst.

Akkoord van de bewoners

In het voorjaar van 2022 ontvingen alle bewoners een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomsten waren in de modelwoning aan de Hollanderstraat 10. In deze woning was te zien welke werkzaamheden we allemaal uitvoeren.

Toen 70% van de huurders in de wijk akkoord was met de plannen, gingen we van start.

Feestelijk start van de werkzaamheden

Op donderdag 2 juni was de officiële feestelijke start van de werkzaamheden. Bij het Hollanderhûske gaven Peter van de Weg (directeur-bestuurder Elkien) en Jetze Lont (directeur bouwbedrijf Lont) een korte toelichting op het project 'Thuis in de Hollanderwijk'.
Marga Garms (voorzitter huurdersvereniging Hollanderwijk) vertelde iets over de inbreng en rol van deze vereniging.

Daarna legden twee bewoners symbolisch, de speciaal voor dit project ontwikkelde dakpannen, op een klein demo dakje. En dit waren niet zo maar twee bewoners maar de langst en kortst 'zittende' huurders van Elkien in de Hollanderwijk. De heer Gutman woont er al sinds het begin van de jaren 70 en de heer Vlaks sinds mei van dit jaar. Daarna zong de wijkband nog een lied en was het tijd voor een hapje en een drankje.

Thuis bij Wies

In de Hollanderstraat woont Wies. Ze woont er al ruim 9 jaar.

"De eerste 7 jaar was ik hier niet gelukkig. Maar nu krijgen ze me hier niet meer weg. Dit is echt mijn paleisje". Naast de voordeur van Wies staat dan ook een bord met de tekst: Te plak. 

Meer weten over Wies of andere verhalen van huurders lezen? Kijk dan eens op onze 'Thuis bij' pagina.

Weten wat we gaan doen?

Deel deze pagina