Geen objecten gevonden

Ventilatietips

Ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

Ventileren is het vervangen van binnenlucht door buitenlucht. U voorkomt hiermee dat uw binnenklimaat ongezond wordt door vervuilde en vochtige lucht. Ook helpt ventileren schimmelvorming voorkomen.

Luchten of ventileren?

Ventileren betekent ramen op kierstand zetten en roosters openen. Dit werkt het beste wanneer u twee ramen of roosters tegenover elkaar openzet. Luchten betekent extra ramen en deuren openzetten. Zo kunt u snel veel vocht en schadelijke stoffen kwijtraken. Luchten is een aanvulling op ventileren. Luchten alleen is niet voldoende, ventilatie blijft noodzakelijk. Ook op dagen dat de buitentemperatuur laag is of het minder fraai weer is.

Ventileren, hoe kan het beter?

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht door ventilatieroosters of ramen te openen op kierstand en zet (indien aanwezig) de mechanische ventilatie standaard op stand 1.
  • Zorg na het douchen voor de toevoer van verse lucht in de badkamer en droog de douche goed uit. Als uw douche geen directe verbinding naar buiten heeft, zet dan de deur op een kier.
  • Maak ventilatieroosters regelmatig schoon zodat ze beter blijven ventileren.

Als de temperatuur in huis tot onder de 15 graden zakt, kan er al snel vocht neerslaan op ramen en deuren. Het is daarom raadzaam de thermostaat (ook 's nachts) niet onder de 15 graden te zetten.

Beslagen ramen

De oorzaak van condensvorming op uw ramen heeft vaak te maken met temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Condensvorming ontstaat meestal 's nachts en verdwijnt in de loop van de ochtend. Bij direct zonlicht op de ramen gaat dit vaak sneller. In de zomerperiode komen beslagen ramen (bijna) niet voor. Mocht dit wel zo zijn, dan is het raadzaam contact op te nemen met het glasbedrijf. Via onze reparatie beslisboom kunt u erachter komen met welk glasbedrijf u contact kunt opnemen. Klik hier om naar de reparatie beslisboom te gaan.

Het glasbedrijf maakt een afspraak met u voor een inspectie. Als het glas van binnen lek is, wordt dit door het glasbedrijf vervangen.

Terug naar

Deel deze pagina