Thuis bij Habtom

Leestijd: 2 min

Niet alle huurders van Elkien leiden een leven van huisje-boompje-beestje. En niet al onze woningen zijn rijtjeshuizen of flats. Elkien heeft ook ‘bijzonder’ bezit, met bijzondere bewoners. Een voorbeeld daarvan is Habtom in het oude ABN-AMRO gebouw in Leeuwarden.

In dit gebouw aan de Nieuweweg zijn 40 appartementen gemaakt voor dak- en thuislozen. Zij wonen er onder begeleiding van zorg- en welzijnsorganisatie Zienn tijdelijk.

Iedereen verdient een thuis

Helaas lukt dat door verschillende redenen niet voor iedereen. Mensen kunnen door verslavingsproblematiek, schulden of psychische problemen op straat belanden en steeds buiten de boot vallen bij het vinden van een huurwoning. Om deze mensen bekommert Zienn zich. De organisatie biedt opvang en hulp aan volwassenen, jongeren en gezinnen die dakloos zijn of worden.

In het pand aan de Nieuweweg krijgen 40 bewoners maatschappelijke opvang en doorlopen zij een jaartraject gericht op (weer) zelfstandig wonen.

Van Eritrea naar Leeuwarden

Een van de bewoners is de 44-jarige Habtom Abera. Ongeveer drie jaar geleden vluchtte hij met zijn vrouw uit Eritrea naar Nederland en kreeg hier asiel. Door een scheiding raakte hij alles kwijt en belandde op straat. Na drie maanden nachtopvang was er voor hem een appartement voor dag en nacht in het voormalige bankgebouw. Terwijl hij ons zijn appartement laat zien vertelt hij over zijn situatie. “Door de scheiding had ik niks meer. Gelukkig mocht ik hier komen wonen. Ik woon hier nu 7 maanden en 10 dagen. Over 5 maanden moet ik een woning voor mezelf hebben. Ik hoop dat dat lukt, maar door corona gaat alles nu langzaam. Mijn dochter in Eritrea wil bij mij komen wonen, maar zolang ik geen eigen plek heb mag dat niet. Ik wil graag een huis en een baan. Ik ben timmerman en schilder.”

Studeren

Habtom brengt veel tijd door in zijn sober ingerichte kamer. Vanwege corona zijn alle externe bezigheden stilgelegd. Hij besteedt zijn tijd nuttig met het (beter) leren van de Nederlandse taal en met theorie voor zijn rijexamen. Op het prikbord boven zijn bureau hangen rijtjes woorden en de Nederlandse verkeersborden. “Het is hier goed”, zegt hij, “maar ik wil graag op een eigen plek mijn leven weer opbouwen.”