Maak kennis met Lara

Leestijd: 3 min

Van reparatieverzoeken tot vragen over rookmelders. En van urgentieaanvragen tot ideeën voor verduurzaming: elke dag beantwoordt Lara Hoekstra vragen van huurders over de meest uiteenlopende onderwerpen. Lara is adviseur wonen op het Klant Service Centrum (KSC) van Elkien. “Ik hoop dat ik zo er mede voor zorg dat iemand zich thuis voelt.”

Via de telefoon, e-mail of chat: de hele dag door komen er vragen en verzoeken binnen bij het KSC van Elkien. “Er werken ongeveer twintig mensen op het KSC. Samen proberen we overal zo goed en snel mogelijk antwoord op te geven”, zegt Lara, die nu zo’n twee jaar bij Elkien werkt. In die twee jaar leerde Lara in sneltreinvaart de wereld van woningcorporaties kennen. “Je krijgt elke dag met zóveel verschillende onderwerpen te maken.”

Zelf beantwoorden

Ze somt op: “Huurders die een reparatieverzoek willen doen, benieuwd zijn wanneer hun woning verduurzaamd wordt, of willen weten of ze zélf energiebesparende maatregelen mogen nemen. Familie van overleden huurders die de huur willen opzeggen, woningzoekenden die vragen hebben over het toewijzen van woningen. Alles komt voorbij. Op het KSC proberen we zoveel mogelijk vragen zelf te beantwoorden. Komen we er niet uit, dan vragen we een collega van een andere afdeling om hulp. Het is leuk om op die manier veel contact te hebben met andere afdelingen. Bovendien ontwikkel je zo snel veel kennis van alles wat er bij Elkien gebeurt.

Direct contact met huurders

Toen Lara startte bij Elkien als adviseur wonen, had ze nog geen ervaring met woningcorporaties. Ze werkte eerder bij een verhuurmakelaar en had verschillende functies op het gebied van social media marketing. “Ik was toe aan een minder commerciële functie, op een plek waar het om ménsen gaat. Bij Elkien had ik meteen een goed gevoel. Ik voelde me thuis. Bovendien vind ik het leuk om zo direct in contact te staan met huurders. Om, door hun vragen te beantwoorden of iets voor ze te regelen, een kleine bijdrage te leveren aan hun woongenot.”

Goed nieuws

De gesprekken die Lara voert, toveren regelmatig een lach op haar gezicht. Ze noemt bijvoorbeeld het contact met oudere huurders, die zich vaak bezwaard voelen om te bellen omdat ze de corporatie niet willen lastigvallen. “Ik druk ze altijd op het hart om ons in het vervolg gewoon te bellen. We zijn er om te helpen!” Maar ook de gesprekken met niet-Nederlands sprekende woningzoekenden. “Voor hen is niet altijd duidelijk welke documenten ze precies moeten aanleveren om in aanmerking te komen voor een woning. Dat probeer ik dan zo duidelijk mogelijk uit te leggen.” En soms is Lara de brenger van goed nieuws: “Dan hebben mensen nog niet gezien dat ze een woning toegewezen hebben gekregen. Het is natuurlijk superleuk om ze dat te kunnen vertellen.”

Nooit saai

Maar ze krijgt ook te maken met ontevreden of soms zelfs boze mensen. “Mensen zijn bijvoorbeeld gefrustreerd omdat ze al erg lang naar een woning zoeken. Dat kan ik me best voorstellen, maar helaas kan ik daar niks aan veranderen. Vaak laat ik die mensen hun verhaal doen. Dat lucht meestal al op. Maar worden mensen echt grof of gaan ze schelden? Dan beëindig ik het gesprek.” Desondanks doet Lara haar werk met veel plezier. “Elke dag spreek ik zoveel verschillende mensen én kan ik ze meestal ook ergens mee helpen. En door de grote verscheidenheid aan vragen en verzoeken leer ik oprecht elke dag iets bij. Deze baan is echt nooit saai.”